Skal du snart være mor? Female Invest guider dig til de 8 vigtigste økonomiske overvejelser før og efter fødslenAt forberede en familieforøgelse handler ikke kun om at kigge på sødt babytøj og hjertevarmende ultralydsfotos. Der er nemlig nogle vigtige økonomiske opgaver både før og efter fødslen, som vi har opsummeret for dig i denne guide.  
Læs også: ”Din Guide til Børneopsparing.”

Under graviditeten:


  1. Planlæg din barselsorlov. Beslut hvor længe du og din partner (hvis du har en) gerne vil have barsel, og undersøg om i får betalt løn i hele eller dele af perioden. Denne beslutning vil sandsynligvis være det mest afgørende for din families økonomi det kommende år, så sørg for at sætte dig godt ind i din arbejdsgivers regler på området.
  2. Lav et nyt budget. Der er mange (rigtig mange!) udgifter forbundet med at få børn. Hvis du er midt i din graviditet vil der givetvis være en masse ting du mangler at købe. Lav en liste med det du skal bruge og sæt en grænse for hvor meget du er villig til at betale for både det der er nødvendigt, og det der er ”nice-to-have” (fx en designer pusletaske). Du kan også med fordel overveje at købe brugt for at minimere dit forbrug. Faste omkostninger som fx bleer, forsikring og ekstra mad vil ændre dine udgifter de kommende år, så medregn dem i dit budget nu, så du har en realistisk oversigt over hvordan din økonomi vil se ud.
  3. Regnvejrsopsparing. Hvis du ikke allerede har en "regnvejrsopsparing" – dvs. en konto med 3-6 måneders forbrug, som kan anvendes i tilfælde af uforudsete omkostninger, så er det en god lejlighed til at få sat en dedikeret konto op i banken. Det vil give dig en dejlig ro i maven at vide, at der står penge klar på en konto, hvis bilen brænder sammen eller du pludselig får brug for en ny vaskemaskine.

Inden for babyens første 30 dage


  1. Tilføj dit barn til din forsikring. De fleste forsikringsselskaber anbefaler at man tilføjer sit barn til sin forsikring indenfor den første måned efter fødslen, men jo før du kan gøre det jo bedre.
  2. Overvej dine muligheder for børnepasning. Hvis dit barn skal i institution, kan det være en langsommelig proces at vælge den helt rigtige vuggestue, og der vil ofte være lange ventelister. Vi anbefaler derfor, at du begynder at overveje mulighederne i god tid.

Efter den første måned


  1. Skriv eller juster dit testamente. Skulle det værst tænkelige ske, at en eller begge forældre dør, er det vigtigt, at der er taget hånd om dit barn. Udpeg en værge, så domstolene ikke behøver gøre det. Sørg også for at tegne en passende livsforsikring, så dit barn er sikret økonomisk.
  2. Overvej at oprette en børneopsparing. Hvis du har luft i dit budget kan du med fordel overveje at oprette en børneopsparing til dit barn. Du kan læse meget mere om de gældende regler for en børneopsparing og investering i ”Din Guide til Børneopsparing.” Brug koden femaleinvest1, og få én måned gratis adgang.
  3. Bliv ved med at indbetale til din pension. Når man pludselig får ansvaret for et lille barn kan det være nemt at glemme sine egne finansielle mål. Det er vigtigt du ikke kommer til at negligere dine langsigtede økonomiske planer, så bliv endelig ved med at indbetale til din pension. Hvis det kun er din partner, der modtager pensionsbidrag i løbet af barselsperioden bør I overveje at overføre halvdelen til din pension, så du også er sikret.

Læs også: “De 18 bedste pensionsråd”
Når man sætter et barn i verden medfølger en række økonomiske beslutninger/opgaver. Du behøver ikke klare dem alle med det samme, men det er vigtigt at du føler du har overblik, så du giver din familie de bedste forudsætninger for økonomisk succes. 
I Female Invest er vores fornemmeste opgave at hjælpe kvinder med at optimere deres økonomi og komme i gang med at investere. Uanset hvilken finansiel situation du befinder dig i, kan vi hjælpe dig med at få endnu stærkere økonomi. Som medlem hos os får du adgang til webinarer, videoer og artikler om privat økonomi formidlet i et meget letforståeligt og jordnært sprog. Du kan lære mere ved at gå ind på www.femaleinvest.dk. Brug koden femaleinvest1, og få én måned gratis adgang.
Bliv medlem og få adgang til alle artikler fra Female Invest.
Udgivet september 2020. 

Beile Grünbaum

Beile er tidligere erhvervsjournalist, og hun bor i en lejlighed i indre København med sine to små drenge. Beile startede med at investere i 2005, og siden har hun hver måned lagt ca. 10.000 kr. til side til investering og opsparing. I dag kan hun leve af afkastet fra sine investeringer, og hun er dermed økonomisk uafhængig. I dag underviser Beile andre investorer i, hvordan de opnår de bedste resultater med value investering. Det er en anerkendt investeringsstrategi, bedre kendt som Warren Buffett-metoden.
For at se dette indlæg skal du købe et medlemskab.