Når du er aktionær, bliver du ejer - opfør dig som enNår du køber aktier i en virksomhed, bliver du ejer af en virksomhed.
Når du skal udvælge en virksomhed at investere i, skal du være sikker på, at du kan pege på produktet eller butikken og føle dig stolt. 
Tænk over ordet ejer. 
Kan du høre ansvaret? Det bør være et ansvar, du bærer med stolthed.
Derfor er mit råd til dig, der skal i gang med at udvælge selskaber, som du vil investere i, at du skal vælge med hjertet først. 
Det betyder ikke, at du ikke skal bruge hjernen og tænke dig om. Det betyder blot, at du først og fremmest skal vælge noget, som du oprigtigt kan lide.
Du skal kigge dig omkring og undersøge alt, hvad du kommer i nærheden af, for din næste investering kan være noget, som du allerede i dag er i kontakt med.
Undersøg indholdet i dit klædeskab, i dit køleskab, i dit toiletskab, kig på dine hvidevarer, kig på rengøringsmidlerne, kig på leverandørerne på dit arbejde. Et eller andet sted i det virvar af produkter og selskaber, som du støder på hver dag, finder du måske din næste investering.
Læs også: Sådan køber jeg min første aktie 

Circle of competence


Det er også vigtigt, at du vælger noget, som du forstår.
Du skal forstå selve produktet, og hvordan det fremstilles, men du skal også forstå konkurrencen og potentielle trusler. Der kan sagtens være eksempler på produkter, som du elsker, men som du i bund og grund ikke forstår.
Lad os f.eks. sige, at du er diabetiker og elsker din medicin og medicinalselskabet, som producerer det. Men forstår du, hvordan medicinen bliver produceret, og hvad konkurrenterne har i støbeskeen af lignende medicin? Jeg vil gætte på, at man skal være forsker for at forstå det. Selv hvis man forsker i diabetesmedicin, kan det være svært at have nok viden om, hvilke medicinske fremskridt der sker hos konkurrenterne, da det så vidt muligt bliver holdt hemmeligt. 
Warren Buffett taler om, at du skal investere inden for din "circle of competence". Han er hurtigt til at smide en investering i bunken af selskaber, der er for svære for ham at forstå. Som han forklarer, så er det som et baseball spil, hvor der kommer uendelige bolde mod personen med baseball-brættet.
Hvis bolden ligger for højt eller for lavt, så lad være med at slå ud efter den. Vent til den næste. 

Cola, chokolade, smykker og mobile homes


Warren Buffett investerer kun i ting, som han forstår.
Han investerer også kun i ting, som han virkelig godt kan lide. 
Når han har købt aktier i et selskab, så flasher han deres produkter, når som helst og hvor som helst. Han er ikke bange for at se fjollet ud i tøj med virksomheders logo på.
Da han investerede i Coca-Cola, droppede han sin elskede Pepsi Coke og begyndte at drikke Coca-Cola ved alle lejligheder.
Når han skal takke nogen, sender han altid See's Candy chokolade, som er en af hans tidlige investeringer.
Når han skal købe smykker til sin kone, køber han dem fra Borsheims, som han naturligvis også er ejer af. 
Læs også: Sådan investerer du for dine børn
Når der er generalforsamling i Berkshire Hathaway er det med udstillinger af mobile homes, smykker, chokolade, møbler og hvad han ellers har købt aktier i. Når han sidder ved podiet til generalforsamlingen, så drikker han Coca-Cola og spiser See's Candy, så det bliver fanget på kameraet og gengivet på storskærmene. 
Warren Buffett forstår virkelig at bære sine valg med stolthed. 
Det håber jeg også, at du vil gøre.
Du kan læse meget mere om, hvordan du udvælger virksomheder i e-bogen Bliv Fri, som du kan downloade her.  
Udgivet november 2020. 

Beile Grünbaum

Beile er tidligere erhvervsjournalist, og hun bor i en lejlighed i indre København med sine to små drenge. Beile startede med at investere i 2005, og siden har hun hver måned lagt ca. 10.000 kr. til side til investering og opsparing. I dag kan hun leve af afkastet fra sine investeringer, og hun er dermed økonomisk uafhængig. I dag underviser Beile andre investorer i, hvordan de opnår de bedste resultater med value investering. Det er en anerkendt investeringsstrategi, bedre kendt som Warren Buffett-metoden.
For at se dette indlæg skal du købe et medlemskab.