Sådan finder du dine bedste aktierHvordan finder du de virksomheder, som du skal investere i?
Det er et af de hyppigste spørgsmål, som jeg bliver stillet.  En ting er, at du ved, hvordan du vil investere og til hvilken pris. Men hvordan finder du inspiration til at finde virksomheder, som du vil undersøge nærmere?
Der er tre metoder til at finde dine investeringer på. Jeg gennemgår dem her:

1. Led i dit eget liv


Forleden var jeg på besøg i min søns skovbørnehave. Jeg var ved at køre ham ind, så jeg skulle være der en hel dag.   
Fordi investering er blevet en praksis, som jeg altid har med mig, lagde jeg mærke til mærkevarer og logoer over det hele. Jeg tog billeder af, hvilket sæbemærke børnehaven brugte. Jeg tog billeder af papirholderen, og jeg lagde mærke til fødevaremærkerne i køkkenet.
Hvorfor? Fordi jeg ville hjem og undersøge, hvad det var for nogle virksomheder. Jeg ville undersøge om jeg kunne investere i dem og skimme deres regnskab, hvis de var børsnoterede selskaber. 
Når du begynder at tænke på denne måde, vil du se investeringsmuligheder over det hele. 
Har du kæledyr, vil du lægge mærke til, hvilken hundefoder, som er populær, og hvilke hundeseler, som folk bruger. 
Du vil gå hjem og google, om det er noget, du kan investere i.
Hvordan gør du egentlig det? Hvordan finder du ud af, om en virksomhed er privat eller på den offentlige børs? 
Du søger på virksomhedens navn og “stock” eller “aktie”. Dukker der ikke nogen aktiekurs op, er det formentlig ikke et selskab, der er på børsen. 

2. Led i medierne


Som del af din daglige rutine skal du tjekke medierne. 
Du behøver ikke at læse aviser fra ende til anden, men du skal holde dig orienteret ved at skimme de store internationale og de nationale nyhedsmedier.
Måske ser du, at et specifik selskab har indgivet konkursbegæring. 
Du skal naturligvis ikke investere i noget, der er ved at gå konkurs, så lige det selskab er ikke oplagt. 
Men det kan måske vække din interesse for branchen og virksomhedens konkurrenter. 
Det får dig måske til at tænke over, hvordan det går branchen generelt, og om der er en spiller, der er ved at presse de andre ud. Eller skyldes konkursen et generelt problem i branchen? 
Når jeg investerer som value investorer, så køber jeg aktier, der er billige. 
Det betyder, at jeg ofte køber aktier, der er kommet i modvind. Den modvind vil du ofte kunne finde i medierne. Det var f.eks. sådan, jeg blev inspireret til at investere i Starbucks i sommeren 2018, da selskabet blev anklaget for racediskrimination, fordi to gæster var blevet nægtet adgang til toilettet. 
Starbucks aktier var på udsalg til 45 dollar pr. aktie (og er sidenhen steget til over de dobbelte). 

3. Kig i facitlisten


Der findes naturligvis ingen facitliste, men der findes hjemmesider som oplyser, hvad de store value guruer investerer i. 
En af dem hedder gurufocus.com, og på den kan man slå op, hvad bl.a Warren Buffett, Charlie Munger, Monish Pabrai og mange af de andre kendte value investorer investerer i.
Warren Buffett begyndte selv sin karriere ved at imitere sin læremester Benjamin Graham, så det er ingen skam at kigge i “facitlisten”. 
Hvis du vil lære mere om, hvordan du kigger og navigerer på de her sider, kan du følge mig på Youtube her 

4. Bland sammen og rør rundt i gryden


Det bedste er naturligvis at kombinere de tre metoder. Du holder øje med medierne og ser, at et selskab går konkurs eller kommer i vælten.
Så slår du op, hvilke lignende selskaber de store guruer investerer i, og du finder ud af, at Warren Buffett faktisk har et selskab fra branchen. Så zoomer du ind på de selskaber. 
Du bruger naturligvis også erfaringer i dit eget liv. Du tænker over, hvilke erfaringer med produktet du selv har og spørger dine venner, hvad de foretrækker og hvorfor. 
Udgivet april 2021. 

Beile Grünbaum

Beile er tidligere erhvervsjournalist, og hun bor i en lejlighed i indre København med sine to små drenge. Beile startede med at investere i 2005, og siden har hun hver måned lagt ca. 10.000 kr. til side til investering og opsparing. I dag kan hun leve af afkastet fra sine investeringer, og hun er dermed økonomisk uafhængig. I dag underviser Beile andre investorer i, hvordan de opnår de bedste resultater med value investering. Det er en anerkendt investeringsstrategi, bedre kendt som Warren Buffett-metoden.
For at se dette indlæg skal du købe et medlemskab.